Включи Recite

Рекордните над 2200 участници събра бягането с кауза Run2Gether България 2023!

На 27 май се проведе шестото поред бягане с кауза Run2Gether България 2023. Събитието бе посетено от повече от 22000 души, а тази година имаше и рекорден брой хора с различни възможности – над 300 души. Въпреки прогнозите за дъжд, времето беше подходящо за бягането по петкилометровото трасе, чийто старт бе пред НДК. Събитието показа за пореден път, че приобщаването е взаимен процес, в който е нужно да участват активно и самите хора с увреждания.

Run2Gether България 2023 събра хора от цялата страна, а имаше и гости от САЩ, Бразилия, Израел, Украйна и други държави, които се включиха наравно с останалите.

старт на Run2Gether България 2023

Каузата на събитието бе в подкрепа на центъра „Jamba – Хъб на възможностите“, където младежи с различни възможности да се обучават на различни умения и компетентности и по този начин да бъдат по-равностойни на пазара на труда. Центърът бе създаден чрез средствата от първите бягания и отвори врати през октомври 2021 година. Оттогава там се провеждат различни обучения за хора с увреждания, част от които и в партньорство със Столична община.

Водещи на събитието бяха Георги Ненов, автор и водещ на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“, и спортният журналист Валери Генов, като и двамата бяха сред посланиците в кампанията.

Златка Димитрова на Run2Gether България 2023

Председател на фондация „Сошъл Фючър‘‘ и организатор на Run2Gether България 2023 Йоана Колева приветства участници с думите:

“Тази година имахме рекорден брой записани – над 2200 участници, около 2000 от тях стартираха, което показва, че хората ставаме все по-толерантни и емпатични. Страхотно е, че тази година имаме повече родители, учители и треньори, които организират своите деца, учениците и клубни отбори. Искам да ги поздравя – така се изграждат стойностни хора. Промяната на нагласи и възпитаването на толерантност и емпатия започва от децата и то от днес, защото утре може да е късно!”

Приветствия отправиха също:

  • Димитър Божилов – кмет на район „Триадица“ на Столична община,
  • Анатоли Илиев – зам. председател на фондация „София – Европейска столица на спорта“, в качеството си на съорганизатор,
  • лейтенант-командир Дейвид Нокс – ръководител на службата за сътрудничество в областта на отбраната към Посолството на Съединените щати в София, което бе генерален партньор на бягането,
  • Мая Иванова, мениджър корпоративни партньорства и социална отговорност в „ХБК“.

В събитието и в цялата предхождаща го кампания участваха и много посланици, които са изявени хора от изкуството, спорта, шоубизнеса и медиите. Сред тях бяха Биляна Йотовска, Ивайло Захариев, Сами Хоссни, Златка Димитрова, Яна Маринова, Краси Георгиев, Емил Милков, Виктория и Гого от „Игри на волята“, Илия Илиев, Георги Малчев, Боримир Петков, Даниела Садикова, Слав Петков, отбора по баскетбол на колички  „София – Балкан“, Роксана Кирилова, Антоан Божилов, Галина Николова, Валери Грозев, Борис и Алекс, Таня Димитрова, Славина Лозанова, Надя Мирчева, Антон Божилов и Наум Шопов, който дойде да поздрави участниците и организаторите.

посланици на Run2Gether България 2023

Двама от посланиците, Яна Маринова и Боримир Петков, бягаха в общ отбор с бегача на количка Крис Григоров, заедно с Валентин Митев, абитуриент от Американския колеж в София и бегачи от Бразилия и Израел.

След традиционната загрявка, която направиха Биляна Йотовска и Сами Хоссни, стартът на бягането бе даден от Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Той изрази радостта си да е част от събитието и пожела успех на всички.

В бягането имаше и още гости. Момчетата от баскетболния отбор на колички „София Балкан“ направиха демонстрация на играта, канейки и други да участват в нея. Освен тях, в бягането се включиха „Паракидс“, даващи равен шанс за спортуване на деца с увреждания, „Фапа България“ и НСК „Олимп“ – майсторите на шампионите, както и ентусиастите от „Тичане му е Майката“.

Яна Маринова на Run2Gether България 2023

Хората с увреждания бяха рекорден брой, надхвърляйки 300 души. Всеки от тях имаше до себе си придружители-бегачи, с които да изминат планирания маршрут.

В края на бягането се проведе и традиционната томбола с награди, осигурени от партньори и приятели. В тегленето се включиха Биляна Йотовска и Златка Димитрова, а много от участниците си тръгнаха с награди, които ще им носят спомен от това събитие.

За Йоана Колева като организатор имаше специална изненада, поднесена и нарисувана от Фанка Борисова. Тя е от Дома за умствено изостанали в град Баня. Фанка бе направила ръчно рисувано сърце с логото на Run2Gether България и Jamba.

Виж също:

Tagged with: