Включи Recite

Полина Берг, Box to Remember: Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд!

Полина Берг е адвокат по професия и филантроп по душа, пътешественик и майка. Човек, който обича живота и следва мечтите си. Заедно със сестра си, Диана Аладжова, създават социалния проект Box to Remember (към сайта), който цели да раздвижи едновременно пазара на подаръци и пазара на труда. Първо като предложи по-иновативни подаръци – авторски дизайнерски кутии с лични предмети и послания за конкретни поводи и хора. Второ като докаже, че хората с различни възможности имат огромен потенциал да извършват качествена работа и трябва да им се даде шанс за професионално развитие. 

Повече за проекта и мотивацията им да развиват бизнес с кауза ще разберем в следното интервю за Jamba с Полина.

Как дойде идеята за Box to Remember?

Идеята дойде, докато бяхме по майчинство със сестра ми, Диана Аладжова.

Както и много други майки, ние отговаряме за покупката на подаръци в семейството. Пазарът на подаръци е наситен с изключително много продукти, но липсват предложения, които да са оригинални в истинския смисъл на думата – да носят послание, изненада и да бъдат различни от всичко друго, което човекът е получавал досега.

Полина Берг Box to Remember Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд

Много често ние, двете сами изработвахме подаръци за нашите близки. Времето през майчинството ни даде вдъхновението да превърнем това хоби в семеен бизнес. Решихме, че разходките по градинките могат да бъдат не само приятни, но и полезни. Както и че разговорите ни могат да се превърнат в обсъждане на една нова бизнес идея и креативни мисли за незабравими подаръци. Така създадохме първите 5 кутии на Box to Remember:

  1. Бебе на Хоризонта,
  2. Младоженци,
  3. Welcome to Bulgaria,
  4. Последната моминска вечер,
  5. Последната ергенска вечер.

Box to Remember как подкрепя хората с различни възможности?

Всички наши кутии се изработват от хора с различни възможности. В момента в нашия екип са петима представители на глухата общност и едно момиче с детска церебрална парализа.

Искрено се надяваме, че нашите кутии с кауза носят щастие на все повече хора. Компанията ще расте и ще отваряме повече работни места за хора с различни възможности. Затова и с всяка поръчка на продукти от Box to Remember нашите клиенти допринасят за това на пазара на труда да се появяват все повече опции за професионално развитие за хора с различни възможности.

Полина Берг Box to Remember Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд

Как решихте да предоставите работа на хора с различни възможности?

Ние винаги сме вярвали, че всеки човек трябва да се чувства като пълноценен член на обществото. А това няма как да се случи, ако съответният човек няма работа и възможности за развитие.

Хората с различни възможности често срещат сериозни затруднения при търсенето на работа. Работодателите се притесняват, че ако назначат например глухи или незрящи хора, комуникацията няма да върви плавно. Че работният процес ще се забави, че тези хора няма да се интегрират в екипа и др. В същото време обаче съществува един парадокс, за който много работодатели не се замислят. Именно тези хора могат да се превърнат в най-ценните служители благодарение на тяхната несравнима мотивация, старание и желание за работа.

Ние се убедихме в ефективността, продуктивността и изключителните способности на хората с различни възможности по време на нашите работилници. Можем само да се радваме, че тези личности се съгласиха да работят с нас.

Полина Берг Box to Remember Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд

Защо трябва бизнесът да бъде с кауза?

Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд, който се чувства както от служителите, така и от клиентите.

Този заряд носи усещане на служителите, че със своята дейност те не само печелят пари, но и допринасят за един по-добър свят, а на клиентите – че с покупката си носят щастие не само на себе си, но и на едни непознати, нуждаещи се от подкрепа хора.

Така служителите се мотивират да работят по-добре, а клиентите да купуват повече продукти. И всъщност макар че на пръв поглед бизнесът с кауза е насочен към това да подкрепя каузата, на практика каузата помага за развитието на бизнеса.

Полина Берг Box to Remember Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд

Защо е важно да върнем традициите по празниците, изненадите и усмивките по лицата?

Ние със сестра ми винаги сме вярвали, че подаръците имат уникалното свойство да създават щастие, но то се проявява само ако те са персонализирани, неочаквани и подходящи за конкретния човек или повод.

Много е важно да върнем подаръците-изненади по празниците, защото това всъщност е един от най-лесните начини за създаване на положителна атмосфера в обществото.

Един оригинален и неочакван подарък предизвиква усмивка у своя адресат. Този човек след това несъзнателно предава този положителен заряд на колегите си, на семейството и на приятелите си. Те от своя страна го предават нататък.

Полина Берг Box to Remember Когато бизнесът е с кауза, той носи един невидим положителен заряд

Какво ще ни пожелаеш за Новата 2019-та година?

Вярвайте в невъзможното!

Всеки от нас може да промени света, ако се опита да бъде:

  • по-добър към другите,
  • по-толерантен към различните,
  • по-отговорен към околната среда.

Щом говорим за бизнеси с кауза, разбери също за Кухня с кауза ,,Благичка“… или нещо повече

Tagged with: