След като преди време ти представих ЕДИН ГЕРОЙ (ти запозна ли се с него), който има жена и дете, дори и работи както все един от нас, но с дарбата да общува единствено с жестов език. Сега е ред на следващия герой, притежаващ дарбата да дарява блаженство и то в кухня с кауза. Благ. Блага. Блажка
Блажка Трепетанова е на 28 години и има дъщеричка на 1 годинка. През последните 10 години активно работи с младежи. Била е учител по програмата ,,Заедно в час‘‘. Вече 6 години работи активно с младежи с различни възможности. А от 3 години активно развива ,,Благичка – кухня с кауза‘‘. Мястото, което обединява в едно любовта към храната, вярата в младежите и стремежа към нулев отпадък. Точно за него ще ни разкаже в следното интервю за Jamba.
Как дойде идеята за кухня с кауза ,,Благичка‘‘?
По време на преподаването ми започнах да използвам хобито си – готвенето – като начин да се сближа с моите ученици. Всеки ден носех нещо сладко или солено в класната стая и го оставях стратегически на бюрото си. Учениците (които първоначално никак не искаха да разговарят с мен) започнаха малко по-малко да идват на бюрото, за да пробват храната и покрай това се задържаха повече. Така успявах да разговарям с тях за теми, свързани с живота им. Съвсем неусетно се бяхме сближили толкова много, че те бяха тези, които започнаха всеки ден да ме насърчават да си направя страница във Facebook, в която да споделям всичко, което готвя. След още две години те бяха с мен по време на официалното откриване на кухнята.
По какъв начин с дейността си давате шанс на младежи с различни възможности да се развиват? Как това стана ваша мисия?
Ние в ,,Благичка – кухня с кауза‘‘ вярваме в три основни неща:
- Храненето е ритуал, който трябва да носи щастие и енергия, а не тежест и подут стомах.
- Наша мисия е да даваме шанс на младите хора с различни възможности.
- Нашият израз на отговорност към средата, в която живеем, е да генерираме по-малко отпадъци по време на производство.
Наемаме младежи с различни възможности от самото начало на съществуване на кухнята. Съвсем естествено се получи. Цял живот търся начини да подкрепям средата, в която живея и да помагам. Работата ми с младежи ми показа, че в момента, в който делегираш права и задължения, тези деца постигат успехи и израстват за дни. Трупат знания и умения и стават по-добри хора и по-добри професионалисти. Осъзнавайки за пореден път това, бях напълно убедена, че това е визията, която искам за тази кухня с кауза – да бъде място, което помага на младежи да се развиват и учат.
Какви са предимствата от наемането на подобни хора в кухнята ви?
На първо място, решението да наемам такива хора, за мен означава да изпълня своята собствена представа за това какъв бизнес имам. На второ място, тези хора оценяват наистина дадената им възможност и дават всичко от себе си, за да не ви предадат. Невероятно е с какво желание те работят и се развиват, когато усещат подкрепата и вярата. Никога не съм криела, че благодарение на тяхната всеотдайност кухнята е това, което е днес – хората ни харесват и вярват в нас.
Какво ще посъветваш работодателите, които все още се страхуват по една или друга причина да наемат хора с различни възможности?
Трябва да опитат. Не е страшно да дадеш шанс. Необходима е малко вяра, че наемайки тези хора, правите нещо повече от това просто да давате работа. Вие давате възможност и шанс на едни често отритнати от обществото хора да докажат колко много могат.
Виж също:
Румяна Кънева: Вземането на хора с увреждания в екипа ни беше израстване за компанията