Включи Recite

Иван Неделчев за това къде свършва фитнеса и откъде започва културизма

Д-р Иван Неделчев е възпитаник на Национална спортна академия „Васил Левски“, София, с три различни специалности – „Физическо възпитание“, „Треньор по културизъм и фитнес“ и „Спортна психология“. Преподавал е „Спортна психология“ към Национална спортна академия „Васил Левски“, а към настоящия момент е главен асистент, щатен преподавател и директор на курсовете по спорт към Нов български университет. Участвал е в множество научни конференции и има редица публикации, свързани със спорта. Много повече за него, както и за това къде свършва фитнеса и откъде започва културизма, ще разберем в следното интервю.

Д-р Иван Неделчев, как откри признанието си, а именно да бъдеш професионален фитнес треньор?

То ме откри мен. Обичам спорта и искам и другите да го заобичат, защото всичко което съм постигнал дължа на спорта. Да си треньор означава да даваш пример и да водиш хората към здраве и красота. Да си тяхна подкрепа и вдъхновение, за да могат да развият максималния си потенциал.

Това е мисия и кауза! И за момента се надявам да успявам да съм полезен!

Иван Неделчев и Стефан Виет на run2gether 2019

Като такъв кое е най-важното, което желаеш да предадеш на хората?

Най-важното е да даваш стойност (физическа, психическа, емоционална), да образоваш и да възвишаваш духа и тялото. Искам да подкрепям и развитието на хората във всеки аспект на думата „качество“, да ги правя здрави и полезни за самите себе си, както и за обществото. Използвайки методите и ценностите на спорта, да изградим личности, които да са лидери във всички свои лични и професионални дейности и занимания.

Иван Неделчев говори пред публика за фитнеса и културизма

Как реши да напишеш книгата ,,Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса‘‘?

Книгата ,,Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса“ дойде естествено след много години колективни научни търсения. Тя е плод на усилия, експерименти и анализи, за да ни разкрие дълбочината на материята.

Чрез книгата ми се иска да обвържем културизма и фитнеса с духовното и социалното. Смятам, че в този труд има доста теми за размисъл. Надявам се да запълним една ниша за философските аспекти на тези процеси. Линк към книгата ТУК.

За кого е подходяща?

Учебникът е подходящ за всеки, който има допир до културизма и фитнеса. Всеки, който иска да разбере откъде идва голямата притегателна сила на тези феномени. Удачен е, както за любители спортисти, така за професионалисти, тъй като генерира теми за размисъл относно здравето, спорта, съвременните аспекти на нашия мобилен, модерен и мега социален живот, като същевременно илюстрира и историческият преход във вековете назад до наши дни.

Спортната психология също има съществен дял, като демонстрира педагогическите и възпитателни процеси в културизма и фитнеса. Всеки, който смята, че психиката е водеща в човешкото здраве и реализация, ще намери нещо полезно в книгата. Линк към книгата ТУК.

Иван Неделчев

Къде свършва фитнеса и откъде започва културизма според д-р Иван Неделчев?

Мисля, че тук може много да се разсъждава и дискутира.

Фитнесът е състояние, а културизмът – спорт!

Вярно е, че имат много общо, но до един даден момент, след който рязко се разграничават. Да кажем, че едното е ориентирано повече към здравето и социалната адаптация, а другото гони спортни успехи и състезателна реализация.

Благодаря за този въпрос, защото често двете понятия се бъркат и има недоразумения! В монографията е направен обстоен анализ на двете понятия, така че вярвам, че би било полезно читателите да се запознаят с нея.

Предвид твоята дългогодишна практика – кое спира хората да спортуват? И как може да се справим с него?

Отговори и аргументи много… Но ще се опитам да отговоря философски, съвсем малко заемайки и от научните основи. Хората все още не осъзнават големите ползи от спорта. Не са просветлени за благата, които могат да получат от двигателната активност. Все още го свързваме само с физическо развитие, тоест когато успеем да осигурим знания и доказателства на хората, че спотът допринася за психическото, емоционалното, социалното и физическото ни благополучие (това е и дефиницията на СЗО за статуса „здрав“). Не само че няма нужда да ги стимулираме да спортуват, а няма да можем да ги спрем!

В света, в който живеем, спортът е единственият здравословен помощник на човек в битката му за по-добро бъдеще!

Д-р Иван Неделчев, какво те мотивира да се включваш като посланик в различни каузи на Jamba?

Посланик съм на Jamba, защото имам отговорност към младите и специалните хора! Защото всяка кауза, която правите, възпитава и образова!

Светът трябва да стане по-добро място за живеене и аз искам да участвам в това. Гледам да създавам добро и да се обединявам с хората, правещи също добрини! Заедно можем да го направим!

Иван Неделчев на run2gether 2019

Не пропускай да прочетеш също: Run2Gether 2019: 15 445 лв. и 2000 бягащи сърца се обединиха в една кауза!

Tagged with: