Включи Recite
Ева Аврамович

3-те предимства да наемем на работа хора с увреждане

Когато попиташ работодател дали би наел човек с увреждане, той почти винаги казва ,,Да!”. След това нещо се губи по нишката… Но също така има много случаи, в които не остава само на приказки. Несъмнено! Въпросът тук е защо е нужно някой друг да ни подсеща, че съществуват такива хора и те също имат равен шанс, както теб и мен. Защо никога преди не сме се замисляли за правото на шанс, за нуждата и безизходицата на тези хора?

Защо аз да взема, какви са ми предимствата да наема на работа хора с увреждане?

По данни в България има около 500 хиляди регистрирани души с намалена работоспособност или степен на увреждане според данни на НСИ за 2011 година и още около 300 хиляди, които не са регистрирани, по една или друга причина. Аз бих си казал предвид данните, независимо от сферата ми на бизнес, че имам широк набор от кадри за един наистина успешен бизнес. Всеки един от тях има право да му дам шанс за развитие на потенциал, а защо не и на кариера? Ти как мислиш? Тук идва време за първото от предимствата да наема на работа хора с увреждане:

#1 Мотивирани за работа са хората с увреждане

Също по данни от проучването на НСИ от 2011 година показват, че работодатели, които вече са наели хора с увреждания, дори ги предпочитат. Причината, която те посочват е, че хората с увреждания са много по-мотивирани от останалите служители. Оценяват шанса, който им се дава и се стараят да дават максимум усилия.

Пример: Всички сме били деца, нали? Сега си представи, че си дете. Преди седмици си видял най-хубавата играчка на една от витрините, но нямаш средствата да си я купиш. Много я искаш, всеки ден минаваш покрай тази витрина, за да провериш дали е там, но все така е много над твоите възможности. И така… ден след ден. Докато един ден, докато ти отново седиш пред витрината с милия детски поглед към жадуваната играчка, продавачът отваря вратата на магазина и с усмивка ти казва, че отдавна те е забелязал как всеки ден заставаш пред точно тази играчка, сигурно много я желаеш. Предлага ти за седмица всеки ден да му помагаш в магазина и ако се справиш добре, в края на седмицата така желаното нещо ще бъде твое. Ти ще се мотивираш ли от подобно предложение? А би ли се представил сега в ролята на продавача? Какъв мотивиран служител би получил? Едва ли ще бъде само за седмица при теб…

#2 Хора с увреждане или хора с различни възможности?

Това не е просто въпрос на гледна точка. Всички знаем, а и вече е доказано, че щом човек си загуби едното сетиво, останали се засилват. Освен това всеки е роден със своите таланти и има възможността да ги вложи в създаване на изненадващи резултати за разлика от другия, който разполага със съвсем други възможности и работа. Важното тук е да открием ключа към успеха на личностите с различни възможности. Логично, че един не зрящ човек може да бъде отличен сътрудник в колцентър или човек в инвалидна количка да работи като IT специалист на адаптирано работно място или от вкъщи. Примерите са безкрайно много. Глухите например са отлични бармани и професионални готвачи. Както се казва, никога не се знае къде ще откриеш ключа за ковчежето преди да пробваш всички възможности.

Пример: Всички знаем историята за великия композитор Лудвиг ван Бетовен, който промени музиката завинаги. Той започва да оглушава само на 25 години, но до смъртта си на 56 години продължава да създава музика. Бетовен казва: ,,Бих сложил край на живота си, само моето изкуство ме спира да направя това. Ах, струва ми се невъзможно да напусна света, докато не извадя на бял свят всичко, което чувствам, че има вътре в мен‘‘. Това е известно като Заветът от Хайлигенщад и е публикуван през 1828 г.

Също така познаваме великия астрофизик в днешно време – Стивън Хокинг. Гениите не се раждат такива. Те се създават! И така стигаме до третото от предимствата да наема на работа хора с увреждане, което важи за всички хора и екипи:

#3 Точните хора за екипа не се намират… Те се създават!

Както казва един от най-добрите HR-и в България – Милен Великов. За да не търсиш нещо там, където го няма, то намери друго, което да създадеш, адаптираш и приобщиш, спрямо целите и културата на организацията. Да, за Хората говоря. За онези с потенциала, независимо от кое поколение, култура, с какви физически способности са. Някой ги дефинират като таланти, ключови служители, звезди, бъдещи мениджъри, критични позиции/роли… въпрос на корпоративна култура и изказ. Вярвам, че същите тези хора се създават в една организация, а не се намират просто ей така, отвън. В тази връзка са особено подходящи хората без опит, но със силно изразени вътрешни мотиви да учат и развиват своя потенциал. Защо не и хората и с различни възможности? Говорихме вече за примера с детето и продавача.

,,Когато създаваш собствени кадри, инвестираш в тях и подпомагаш реализацията на талантите им, то вече те не са „точните“, защото те са… идеалните!‘‘ Милен Великов

За край ще завърша с посланието на Йоана Колева и Ива Цолова, създателите на JAMBA Career for all – неправителствена организация за обучение и подбор на кадри с увреждания в България:

Кажи ми и ще забравя, покажи ми и ще запомня, включи ме и ще разбера.

А ти включи ли се?

Tagged with: