Включи Recite

Вредни ли са свещите за околната среда? Краткият отговор е – Зависи.

Свещите са с нас от около 200 г. пр.н.е. и продължават да се използват днес. Те символизират просветление. Успокояват и лекуват. Могат да осветят тъмна стая. Използват се за тържества и партита и могат да осигурят романтична атмосфера, наред с много други приложения. Какво обаче е въздействието на свещите върху околната среда? В следните редове ще ви разкрием дали са полезни или вредни за околната среда или по-скоро кои са създадени с умисъл за околната среда и със смисъл за хората с различни възможности.

Паленето на свещи вредно ли е за околната среда?

Отговорът е, че зависи от восъка. Традиционните свещи, използвани преди стотици години, са използвали восък, направен от животински мазнини. С течение на времето тези променени и съвременни свещи се правят от парафин, пчелен восък, соев восък, кокосов восък и други растителни восъци. Съществуват огромни различия в това от какво се прави восъкът за свещи и също как всеки въздейства върху околната среда.

Повечето свещи на пазара са направени с помощта на парафин, който е направен от изкопаеми горива, които не само са неустойчиви, но са и вредни за здравето и дома ви. Парафиновият восък извлича от петрол, въглища или шистово масло. Когато свещите са изгорени, парафиновият восък отделя токсични съединения във въздуха, включително ацетон, бензен и толуен, всички от които са известни канцерогенни, и могат да оставят щети от сажди след себе си дори с правилно подрязан фитил. Проучване от държавния университет на Южна Каролина установява, че свещите от парафинов восък отделят вредни изпарения, свързани с рак на белия дроб и астма.

Дори фитилите на определени свещи могат да причинят проблеми. Това е така, защото те могат да съдържат олово или други видове метални сърцевини, които отделят токсични емисии, когато горят. Оловото е кумулативна отрова и никога не може да напусне тялото. Освен това, той засяга не само хората, но и всички животни и може да се предава по хранителната верига.

палене на свещи

Безвредни алтернативи са свещите от соев или пчелен восък.

Те могат да изгорят 33% по-дълго от парафиновите. Свещите от пчелен или соев восък имат по-ниска точка на топене и трябва да се съхраняват на хладно място.

Вредни ли са свещите със соев восък за околната среда?

Соевите свещи са полезни за околната среда. Те са предпочитани, тъй като соевият восък е възобновяем, биоразградим и издържа по-дълго от парафиновите свещи. Восъкът от соя не съдържа въглеродни сажди, което води до по-ниски нива на сажди за по-чисто качество на въздуха. Соевите свещи са чиста алтернатива и са по-добри от парафиновите свещи във всички аспекти.

Свещите JAMBA Candles, околната среда и хората с различни възможности

В средата 2021 година екипът ни от JAMBA открива и се задълбава в проблема с влиянието на отделните съставки в свещите за околната среда. От друга страна опитът ни с проблема за безработицата на хората с различни възможности, който се задълбочава в ситуацията на пандемията от COVID-19. Тази ситуация намалява успеваемостта ни да назначим човек с увреждане на работа поради многобройни причини, основната която е икономическата криза. Свилата се икономика и високите нива на инфлация оказват своето голямо въздействие върху безработицата.

Споменатите два проблема ни довеждат до идеята да организираме работилници за производство на свещи със соев восък и сапуни. Стремим се към 100% натурални и екологични материали. По този начин получихме наистина добър натурален продукт, който се харесва на потребителите. В края на 2021 година реализирахме очаквано голям скок на стопанската си дейност благодарение на продажбите на новите си артикули.

Резултатите се оказаха много по-големи. Освен икономически, осигурявайки им заетост, чрез работилниците те действат на хората с различни възможности и терапевтично. Там те срещат приятели и се радват на социален контакт, който е изключително важен за менталното им здраве. В крайна сметка се стигнахме до идеята за нов живот на старите контейнери от свещи. Чрез ,,JAMBA Candles – използвай пак‘‘ тези контейнери се превръщат в красив, натурален и безвреден ароматен продукт със соев восък. А за екипа – бързи, смели, сръчни хора с различни възможности – този проект означава много повече, защото им носи мечтаната финансова независимост и ментално здраве.

връщай бурканчета от свещи в JAMBA

Всеки, който го е грижа за природата и за социалното включване на хората с различни възможности, както и иска свещи за своите любими поводи, може да дойде да си вземе през работен ден в ,,JAMBA – Хъб на възможностите‘‘ в гр. София. Като си носи собствени бурканчета, в които ще му поставим свещите.

Tagged with: