Включи Recite

„Агент на промяната“ обяви добротворците за 2023 г. на специална церемония

При голям интерес преминаха четвъртите награди за добротворчество и позитивна промяна „Агент на промяната 2023“. Наградите отличават каузи и личности в социалната сфера. На събитието присъстваха представители на неправителствени организации, социални предприятия и компании, както и популярни актьори, музиканти, писатели, журналисти, спортисти, фигури от модния и шоубизнес.  Сред официалните гости бяха Васил Терзиев – кмет на Столична община, Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика, Константин Павлов – кмет на район „Лозенец“ и други обществени фигури.

„Промяната започва, когато се опълчим на статуквото, когато чуем, че нещо не е възможно в България, а покажем точно обратното. Преди 27 години ми казваха, че не може домовете за деца у нас да бъдат закрити. В края на следващата година обществото ни може да се зарадва с новината, че няма домове в България. Това е задача не само на държавните институции, а на цялото ни общество.“ – каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

„Радвам се, че гласувах доверие на „Сошъл Фючър“ и екипа на „Jamba“. Обществото се променя и всеки ден има добри резултати. И една от най-позитивните емоции е да виждам тази промяна и да знам, че и ние като община имаме своя малък принос в нея.“ – сподели Константин Павлов, кмета на район „Лозенец“.

„Промяната не става само с призиви. Всичко е до нашите сърца. А ние имаме големи възможности и никой не може да ни спре да свършим някакво добро.“ – каза Ники Кънчев.

„Щастлива съм да познавам всеки един от вас, агентите на промяната, и това е много ценно за мен. Благодарим на официалните гости, присъствието им тук значи много за нас, защото дава гласност на всички каузи и дела, които са направили хората в тази зала.“ – каза Йоана Колева, председател на фондация „Сошъл Фючър“.

„Вие, които променяте света, сте малцинство и сте необикновени хора. Не се спирате пред преградите, изумявате с уменията, волята и мисълта си, надхвърлящи всички човешки ограничения. И вие, необикновените, водите нас, обикновените хора. Прекрасно е, че днес можем да ви съберем, да чуем вашите истории и съдби и да ви стимулираме.“ – каза Асен Асенов като представител на журито.

Първата награда в категорията „Комуникатори“, отличаваща медии и комуникационни експерти, даващи гласност на важни проблеми и ангажиращи се с техните решения, бе за Георги Ненов, водещ на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“. Отличието връчи Васил Терзиев, кмет на Столична община. „Всеки от вас е специален и носи свръхчовека в себе си, за да има истории, които дълго да разказваме. Защото тези истории ни дават стимул да бъдем усмихнати и да вярваме, че промяната не е за 20-30 човека, а се разширява всеки ден.“ – сподели той.

Второто място бе за Калоян Константинов, създател на медията „КлинКлин“, а третото се подели между Виктория Симеонова от „Господари на уеба“ и предаването „Джинс“ по БНТ.

В категория „Бизнес“ първата награда се подели между „Lidl“ и „Yettel“ заради многобройните им социално отговорни кампании. Второто и третото място се заеха съответно от „Център за творческо развитие“ и „Синдео“.

В категория „Екип“ първата позиция бе за съвместната акция на сдружение „Мостове“ и Национална мрежа за децата да направят по-достъпни за децата някои медицински храни. На второ място бяха доброволците от „Подкрепи БГ“, а третата награда бе поделена между Съветът на жените бежанки в България и екипа на „Карин дом“.

В категорията „Промяната във всеки“ първото място се подели между Светослав Захариев – Сисо и д-р Алдин Али, работещ за по-свободния достъп до здравеопазване в малките градове. Втора бе Таня Христова, подкрепяща деца от бедни семейства да се образоват, а трета – Моника Маринова, председател на „Сдружение на тарловите пациенти в България – Лечение без граници“.

Първи в категорията „Промяната в младите“ бе националния спортен клуб „Олимп“, обединяващ треньори, деца, родители и специалисти с цел общи усилия в спорт и здравословен начин на живот. Втори станаха сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, автори на инициативата за почистване на черноморските плажове „Wind2Win“. Трети бе доц. Д-р Кристиян Постаджиян заради подхода му за споделено лидерство между студенти и преподаватели в Нов български университет.

В категорията „Каузи“, обединила НПО, дарителски инициативи и социални предприемачи, първа награда взе Националният алианс за хората с редки болести, втората бе за фондация „Документалистите“, а третата отиде при фондация „Сингъл степ“.

В категорията „Посланик“, отличаваща хора, подкрепили позитивни инициативи, журито отличи с първа награда плувеца Теодор Цветков, който е световен рекордьор за плуване с една ръка в кампания за международната седмица за информираност за парализа „плексус брахиалис“. Насърчавайки много деца с травми да вярват във възможностите си. Второ място бе за Александър Карагьозов, а трето – за Аделина Банакиева. И двамата се включват в множество инициативи и дават позитивен пример.

С голямата награда за лидерство в позитивната промяна бяха отличен: Анджела Родел, Валя Балканска, Галя Щърбева, Георги Бърдаров, Георги Господинов,  Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова, Манол Пейков, Петър Янев.   Яна Маринова, Яна Титова.

Бе присъдена и специална награда на фондация „Старбъкс Амрест Кофи“ заради усилията им да обучават глухи хора на бариста умения и да ги привличат като служители в своите обекти.

Събитието бе закрито с музикално изпълнение на Кристиян Григоров от екипа на фондацията и с обща снимка на наградените.

Агент на промяната, Статии