Включи Recite

Парк за деца с увреждания ще се строи в София, подарък от Израел

Парк ,,Йерусалим‘‘ ще бъде построен в Южен парк. Ще бъде комбинирана площадка със съоръжения за игри, достъпна за всички деца и адаптирана за деца с различни възможности. Някои от игрите, които израелският посланик в България, Ирит Лилиан, и колегите ѝ планират да включат, са подходящи за деца в инвалидни колички, но също така и за деца, които имат увреждане със зрението, слуха или с други.

Посланик Лилиан е движещата сила зад парк ,,Йерусалим‘‘. Тя коментира:

,,Важно е да се създаде публична среда, в която децата, всички те със своите различни възможности, да могат да си играят заедно. Малка ограда около детската площадка ще съдържа символично проектирани архитектурни елементи от Йерусалим, включително някои от трите основни религии: християнство, ислям и юдаизъм. Това е един от аспектите, които показват защо всъщност проектът ще бъде наречен парк ,,Йерусалим‘‘. Става дума за единство и приобщаване. Става въпрос за света. Става дума за мира.‘‘

Този парк ще има три обособени части:

  1. ,,Арфата на Давид‘‘ ще мотивира децата да продуцират звуци и музика.
  2. ,,Мъдростта на Соломон‘‘ ще ги провокира да мислят. Тази част ще съдържа карта на света, магнити и игри, с които децата дори могат да се учат.
  3. Третият раздел ще бъде зоната на приключения с люлки и тунели, като някои от тях ще бъдат достъпни за деца с различни възможности.

Парк за деца с увреждания ще се строи в София, подарък от Израел

Парк ,,Йерусалим“ ще бъде прекрасен подарък за децата на София и един с няколко церемониални повода:

  • 50-тата годишнина от обединението на Йерусалим беше отбелязана наскоро.
  • 70-тия рожден ден на съвременната държава Израел ще бъде отбелязана през май.
  • През март ще се наблюдава 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

На този етап израелското посолство все още е във фаза на набиране на средства. Досега са набрани 100 000 евро. Но тази сума трябва поне да се удвои. Ирит Лилиан е оптимист и допълва, че това ще е чудесен начин да се покажат специалните отношения между България и Израел.

Строителството на парка се очаква да започне през лятото.

Шалом, организацията на евреите в България, също подкрепя проекта, както и архитектът Ицхак Липковицки, който ще планира дизайна на градината на доброволни начала. Същото важи и за българската компания Walltopia. Друга важна стъпка бе отменянето на обичайния национален прием. Освободените средства бяха прехвърлени в бюджета на парк ,,Йерусалим‘‘. Що се отнася до сигурността, посолството разчита на Столична община да направят система за наблюдение, която да работи особено през нощта.

Източник: sofiaglobe.com

Преведено за Jamba

Tagged with: