Включи Recite

Кино за незрящи: Кои са двата филма на 22-рия София Филм Фест? (+ 5 пропуска)

Кино за незрящи.
Всички хора да имат равен достъп в киносалоните.
И през 2018 София Филм Фест продължава тази кауза.
Инициативата се провежда за втори път в България, като тази година са предвидени две прожекции, за които е осигурено свободното възприемане от хората с нарушено зрение.

,,Невидими цветове“, на режисьора Силвио Солдини е първият филм от програмата „ Кино за незрящи “.

Филмът разказва историите на Тео и Ема. Тео е мъж, който бяга от миналото си, а Ема загубва зрението си, когато е на 16 години, но независимо от това, тя не позволява живота и да пропадне в мрак. Филмът ще бъде дублиран на живо от актьори в залата, които междувременно ще разказват и за случващото се на екрана.
Кога: На 18 март от 15:45 часа в Дома на киното.

Вторият филм от програмата „ Кино за незрящи “ е най-новата творба на режисьора Вим Вендерс, който ще бъде специален гост на тазгодишното издание.

В главните роли влизат, носителката на Оскар – Алисия Викандер и нашумелият напоследък шотландец – Джеймс Макавой. ,,Потапяне‘‘ е любовна история, която представя напълно различните светове на двамата главни персонажи Даниел и Джеймс. Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии. Влюбват се почти насила, но скоро осъзнават, че са срещнали любовта на живота си. ,,Потапяне“ е технически адаптиран за незряща публика в студио, за разлика от „Невидими цветове“, който ще бъде озвучен от актьори по време на прожекцията. Филмът ,,Потапяне“ е адаптиран благодарение на Вериги оптики Joy Optics & Grand Optics, г-жа Мария Константинова – административен директор на Easy Pay и Доли медия студио.
Кога: На 26 март от 16:00 часа в Дома на киното.

Предвидено е и специално допълнително събитие след прожекцията.

Платформата за фотокниги ПУК! ще представи три книги, които изследват слепотата по различен начин. Акцентът на събитието ще бъде книгата на френския концептуален артист Sophie Calle – Blind (изд. Actes Sud, 2012). След края на филма публиката ще има възможност да се докосне до историите на незрящи хора, описващи визуалните им спомени и заснети от Софи Кал. Хората, които владеят брайловата азбука на английски, ще прочетат историите директно от книгата, която ще бъде на разположение във фоайето на Дома на киното. Някои от най-интригуващите истории ще бъдат изчетени на глас на незрящата публика.
Кучета водачи са добре дошли в Дома на киното, където ще се проведат и двете прожекции. Билетите за двете прожекции са на преференциална цена от 5 лв.
За придружители – вход свободен. За останалите зрители се предлагат стандартните цени в рамките на 22-рия СФФ – 7-9 лв.
Повече информация ще откриеш във Facebook събитието.

Jamba е медиен партньор на инициатива „ Кино за незрящи “, част от София Филм Фест. Поради тази причина сме подготвили 5 безплатни пропуска за герои с увреден слух. Първите 5 направили коментар под тази статия и посочили на коя от двете прожекции желаят да присъстват – ще получат безплатен пропуск. По емайл ще ги информираме как ще си ги получат.

 

Събития